Voor welke sectoren werkt QbD?

Cosmetica industrie

Eén van de sectoren waar QbD voor werkt, is de cosmeticasector

Quality by Design is geworteld in de klassieke farma- en biotechsector, maar heeft zijn expertise snel uitgebreid naar andere sectoren, zoals de producenten van medische instrumenten, cosmetica en voedingsproducten, en ook zorginstellingen (vooral ziekenhuizen).

Elk van deze sectoren heeft zijn eigen opportuniteiten en uitdagingen op het vlak van kwaliteitsmanagement en procesvalidatie, en vereist dus een eigen benadering vanuit QbD.

Leen Van de Water, kwaliteitsverantwoordelijke van Pannoc: “Omdat we als bedrijf actief zijn in de farmasector, moeten we voldoen aan de GMP-richtlijnen en de Belgische wetgeving voor wat betreft grondstoffen. De regels worden steeds strenger. Sinds 2013 is ook de European Cosmetics Directive van kracht. Dit verscherpt de focus op de veiligheid van cosmetische producten voor consumenten. Als bedrijf moet je in staat zijn te laten zien dat een product aan alle regels voldoet.

Het resultaat is dat kwaliteitsmanagement nog complexer en tijdrovender wordt. Als je de conformiteit van je processen en procedures wilt garanderen, is een kortetermijnoplossing geen optie. Halve maatregelen zijn geen optie bij kwaliteitscontrole. We hadden behoefte aan versterking. Door een vaste medewerker in te huren waren we verzekerd van vaste kosten en een verbintenis voor de lange termijn. Daarom gingen we buiten de organisatie op zoek naar ondersteuning.

Lees hier meer over onze klanten.